raften

Raften: een introductie

Outdoorsporten

Bij avontuurlijke vakanties hoor je vaak het woord raften voorbij komen, maar wat betekent het nu precies? In het volgende artikel geef ik je meer uitleg over raften, waar je op voorbereid moet zijn en waar je binnen Europa het beste terecht kan voor raften.

Raften vond zijn oorsprong in de jaren ’80 toen de eerste waaghalzen een rivier met een raft gingen bevaren. Ondertussen is het uitgegroeid tot een recreatieve outdoor activiteit en wordt het voornamelijk gedaan op wilde rivieren en andere wilde wateren. Het raft bestaat uit een duurzaam rubber met verschillende luchtkamers zodat het raft beter boven blijft. Zowel lengte (3,5m tot 6m) als breedte (1,8m tot 2,5m) variëren van raft tot raft. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een peddel bij het achtersteven, maar ook een roer of roeispaan is mogelijk. Dit zorgt voor een draagkracht van 4 tot 12 mensen.

Door de verschillende niveaus in raften is het voor iedereen geschikt. Zowel voor jong als oud. Dit hangt natuurlijk ook af van de aanbieder. Check daarom altijd even na bij de aanbieder. Bij raften heb je altijd de kans om in het water te belanden, daardoor is een zwemdiploma ook vereist. Controleer ook zeker je reisverzekering. Voor raften heb je soms een extra verzekering nodig, tenzij dit reeds in jouw reisverzekering inbegrepen is.

Net zoals elke avontuurlijke sport kent ook raften zijn gevaren. De natuur is altijd de baas en ook vaak niet te voorspellen. Luister daarom ook altijd goed naar de uitleg van de ervaren raft-instructeurs.

Europa kent enkele leuke plekken om te raften. Zo heb je bijvoorbeeld de Ardennen in België. Vooral op de Ourthe vind je rafters. Het voordeel van deze rivier is dat het uitermate geschikt is voor beginners. Ook in Noorwegen kan je terecht voor een avontuurlijke raft-vakantie. Wie naar Noorwegen trekt, zal versteld staan van de prachtige natuur. Geniet van het adembenemende uitzicht terwijl je je raft recht probeert te houden op de populaire Sjoa rivier of op de rivier Voss. Natuurlijk zijn er nog meer plaatsen in Noorwegen, zowel voor de beginner als de ervaren rafter.

Wat ook een erg leuke bestemming is om te raften, is de Tara Canyon in Montenegro. in het raft center worden er verschillende andere activiteiten georganiseerd zoals volleybal en tafelvoetbal. Ben je moe van je zware tocht? Rust dan uit in de voorziene hangmatten of drink en eet wat in de halfopen bar.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *