Paintball

Paintball

Outdoorsporten

Paintball is een sport die de laatste jaren steeds populairder is geworden in Europa en ook zeker in Nederland. In 1981 werd dit levensechte schietspel voor het eerst in Amerika gespeeld. Bij paintball wordt er gespeeld in twee teams. Iedere speler wordt uitgerust met een overall, een masker en een paintballwapen. Dit paintballwapen is geladen met verfballetjes. Als je een tegenstander raakt is hij af en krijgt hij een time-out. Dit is gunstig, want het doel van het spel is uiteindelijk om een vlag te vinden of bijvoorbeeld op een knop te drukken. Dit wordt natuurlijk makkelijker als je meer tegenstanders af hebt geschoten. Een andere versie van het spel is om het volledige team van de tegenstanders af te schieten, of de laatst overgebleven man of vrouw te worden. Dan komen spelers dus niet meer terug als zij geraakt zijn. Voor het spelen van paintball moet je minstens 18 jaar oud zijn.

Wat zijn de risico’s van paintball?

Het spelen van paintball is niet geheel zonder risico’s. Er gebeuren overigens vrij weinig ongelukken met de sport, maar toch is het spelen van het spel vaak op eigen risico. Er zijn strikte spelregels en ieder spel wordt gestart met een korte briefing. Zo mogen spelers binnen het speelveld nooit hun gezichtsmasker afdoen, mag er niet worden geschoten wanneer iemand dichterbij staat dan vijf meter en worden spelers die alcohol hebben gedronken niet toegelaten tot het spel. Doordat de balletjes een snelheid bereiken van soms wel 330 kilometer per uur kan het erg pijnlijk zijn om geraakt te worden. Bij echte blessures gaat het in de meeste gevallen om verwondingen aan het hoofd, waaronder bijvoorbeeld een oogletsel. De verf waar de balletjes van gemaakt zijn, zijn niet schadelijk.

Waar in Nederland kun je paintballen?

Paintballen kun je doen op een heleboel verschillende plekken. Zo hebben veel bedrijven een indoorhal om te paintballen, maar ook wordt paintballen veel aangeboden in de buitenlucht. De meeste organisaties zoals Paintball SpaarnwoudePaintball Rotterdam en ACE Paintball in Oosterhout hebben een bosrijke omgeving om het spel in te spelen. Maar er zijn ook bijzondere locaties, zo kun je bij Fundustry in Harderwijk bijvoorbeeld paintballen op het strand. Gladiator Sports Paintballpark in Almere is het grootste outdoorpark in Nederland.

Zijn er andere gave plekken in Europa om te paintballen?

Onder Nederlanders is het erg populair om een dagje te gaan paintballen over de grens, in bijvoorbeeld: Duitsland, België of Tsjechië. Een favoriet in Duitsland is Fursten Forest, een groot terrein dat tot 2008 nog door het Duitse leger werd gebruikt. Tegenwoordig kun je er allerlei outdoor sporten doen, waaronder paintballen. In Tsjechië kun je bij de Paintball Arena paintballen op een oud fabrieksterrein, dat voor een echte oorlogssfeer zorgt.

paintball arena

Als laatste is de Paintball Loods een gave indoor paintball locatie, waar je je op je buik door het zand achter oude auto’s en tonnen kunt verschuilen. Ook Fundustry heeft een aantal goedbezochte locaties in België.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *