Mountainbiken introductie

Mountainbiken: een introductie

Outdoorsporten

Sporten zorgt voor een gezond lichaam, maar ook voor een heldere geest. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen. Een goede manier om te bewegen én plezier te hebben, is mountainbiken. Door in de buitenlucht bezig te zijn, vergeet je überhaupt dat je eigenlijk gewoon aan het sporten bent. Geen sportschool om tegenop te zien, maar gewoon in je vrije tijd de fiets op stappen.

Wat is mountainbiken?

Mountainbiken behoort tot de wielersport waarbij gebruik gemaakt wordt van een fiets die geschikt is voor ruige terreinen. Modder? Geen probleem. Een pad met veel losse steentjes? Moet kunnen. Het wordt meestal gedaan als recreatieve sport, maar er worden ook wedstrijden gehouden in de mountainbikewereld. De sport is niet voor iedereen weggelegd, want men moet het wel durven om op deze fiets te stappen en de ruige wegen aan te gaan. De fietsen zijn speciaal gemaakt om ruige wegen aan te kunnen.

Heb je ervaring nodig?

Ervaring is niet verplicht om te kunnen beginnen met mountainbiken. Iedereen is immers ooit eens begonnen. Natuurlijk moet degene die ermee wil beginnen, al wel moeten kunnen fietsen op een gewone fiets. Een mountainbike is wat dat betreft niet heel anders. Het is een fiets die hetzelfde fietst, maar meer aan kan. Als je toch aan de fiets wilt wennen, maak dan eerst wat rondjes over de gewone wegen. Je merkt dan snel genoeg hoe je erop moet fietsen en kunt daarna de andere wegen proberen.

Hoe kun je veilig mountainbiken?

Het komt natuurlijk voor dat je een keer kunt vallen. Het is dan ook belangrijk om van tevoren maatregelen te treffen. Denk daarbij aan het dragen van een goed passende helm. Je kunt je hierin laten adviseren in een winkel. Draag verder ook andere bescherming zoals beschermers op de knieën, handen en ellebogen. Houd ook altijd rekening met het weer. Is het erg koud? Zorg dan voor de juiste kleding en houd er rekening mee dat het glad kan zijn. Kies dus voor wegen die gestrooid zijn of voor zandweggetjes. Op de hele warme dagen is het verstandig om te gaan in de ochtend of avond. Neem daarbij dan altijd voldoende water mee, want uitdroging ligt hierbij op de loer.

Wat zijn goede plekken in Nederland om te mountainbiken?

Er zijn in Nederland ontzettend veel plekken die geschikt zijn om een lekker ritje te maken. Als je wilt gaan voor een bepaalde route, is er ook genoeg te doen. Op deze kaart zie je terug naar welke plekken je kunt gaan om te gaan mountainbiken: mtbroutes.nl.

Wat zijn goede landen binnen Europa om te mountainbiken?

Hoewel er in Nederland genoeg routes zijn, kan het in het buitenland nog net even wat extremer. Je kunt namelijk gaan voor hoge bergen, die we hier in Nederland niet hebben. Denk aan mountainbiken op Tenerife, de bergen van noord-Noorwegen of mountainbiken in de Faaker See in Oostenrijk. De natuurlijk is hier adembenemend mooi en er zijn genoeg routes om eens te proberen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *