abseilen introductie

Abseilen: een introductie

Outdoorsporten

Ben je sportief of avontuurlijk aangelegd? Heb je je ook altijd al afgevraagd wat het woord ‘abseilen’ betekent? Of wil je hier gewoon meer over weten? Dan geef ik je graag wat meer uitleg!

Wat is abseilen nou? Het is een ander woord voor ‘rappel’, dit is het avontuurlijke afdalen van een rots via een klimtouw. Het is niet enkel een sport, maar wordt ook gebruikt als omlopen te moeilijk is. Denk hierbij maar aan reddingswerken, waarbij reddingswerkers anders niet tot bij de te redden personen of dieren geraken.

Is abseilen voor iedereen? Het hangt er natuurlijk vanaf waar je het doet en hoe hoog de rotsen zijn waar je van af gaat. Maar meestal wordt er een vereiste gesteld dat je minimaal 16 jaar moet zijn. Vaak gaat het om hele hoge rotsen wat het dus niet geschikt maakt voor mensen met hoogtevrees. Je hebt geen ervaring nodig, enkel voorzichtig zijn is de boodschap!

Over het algemeen is abseilen uitermate veilig

Je wordt vastgemaakt aan het klimtouw door middel van een zekerings- of abseilapparaat. Daarbij ben je ook altijd dubbel beveiligd dankzij het ‘verankeringspunt’. Natuurlijk kunnen er altijd ongevallen gebeuren. Dit kan komen door vermoeidheid, veranderende weersomstandigheden, enzovoort. Zorg daarom dat als je gaat abseilen, je dit altijd doet met ervaren mensen rond je. Deze mensen kunnen je dan stap voor stap begeleiden om zo het abseilen tot een goed einde te brengen.

Binnen Europa vind je heel wat leuke plekjes om aan abseilen te doen. Denk onder andere maar aan de Spaanse Pyreneeën, Tirol in Oostenrijk, Valle d’Aosta in Italië en Ecrins in Franrkijk. Vaak kan je op deze plekken ook andere outdoor sporten doen zoals bijvoorbeeld raften, hiken of mountainbiken. Er zijn verschillende touroperators die deze vakanties aanbieden in een totaalpakket waardoor het volledige gezin kan genieten van een avontuurlijke outdoor vakantie.

Gelukkig hoef je er niet altijd zo ver voor te gaan. Je kan dit zelfs in een stad dicht bij huis doen! Een voorbeeld hiervan is de Euromast. Dit is de hoogste toren van Nederland die open is voor het publiek. Hij is in totaal 185 meter hoog en gelegen te Rotterdam.

Abseilen kan je ook doen in de Domkerk. Dit is een kerk gelegen te Utrecht. Vanaf het dak daal je dan 40 meter via een touw naar beneden. Ben jij een echte waaghals? Dan is dit zeker wat voor jou.

Wil je graag in Rotterdam ook eens je kans wagen om af te dalen van deze hoge toren? Surf dan naar de website: abseilen.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *